Diós-kakaós briós
Hozzávalók:
50 g vaj
20 g élesztő
2,5 dl tej
100 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás sárgája
500 g liszt
csipet só
50 g kakaópor
Töltelék:
150 g darált dió
50 g cukor
a kenéshez:
vaj
A tej felét meglangyosítjuk egy kis cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen letakarva hagyjuk, hogy felfusson. A tej másik felét hidegen hagyjuk, elkeverjük benne a tojássárgáját. A lisztet a cukorral, vaníliás cukorral és a sóval egy tálban összekeverem, hozzáöntöm a tojássárgájás tejet, a felfutott élesztőt és a szoba hőmérsékletű vajat.
A tésztát alaposan kidolgozzuk,legalább 10 percig dagasszuk, majd 15 percig pihentessük. Ezután a tészta felébe belegyúrjuk a kakaóport.
A sima tésztát a gyúródeszkán téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a cukros diótölteléket. Kinyújtjuk a kakaóval begyúrt tésztát is ugyanakkorára mint az előzőt, majd ezt a tésztát óvatosan ráhelyezzük, kicsit a kezünkkel megnyomkodjuk, hogy a rétegek összeragadjanak. Ha ezzel is megvagyunk feltekerjük, mintha kakaós csigát készítenénk. Kétujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük.
200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük