Quinoa- amit tudni érdemes róla
A quinoa egy rendkívül sokféle módon elkészíthető élelmiszer. Semleges íze miatt változatosan fűszerezhetjük, elkészíthetjük édesen vagy sósan.
A Dél-Amerikában őshonos növényt többek között Bolíviában, Chilében és Peruban is termesztik, ahol évezredek óta ismert és használt alapanyag. A helyi kultúra gyógyhatást tulajdonított a növénynek.
Elkészítése igen könnyű és gyors. Nagyjából 20-25 percet vesz igénybe. Egy bögre quinoához 2 bögre vizet adunk, tehát dupla mennyiségű vízben főzzük. Főzés előtt mindenképpen érdemes alaposan megmosni, hogy a keserű bevonatot eltávolítsuk a magról. Ezután hideg vízben feltesszük főni, forrástól számítva még 10 percig főzzük, majd húzzuk le a tűzről, pihentessük 5 percet.
Fogyasztható köretként és egytálételként is. Sokféle zöldséggel, fűszerrel elkészíthető.
Quinoa grillezett zöldségekkel:
Hozzávalók:
1 bögre quinoa
2 bögre víz
só, bors
egy csokor friss pertrezselyem
1 db cukkini
1 db kápiapaprika
1 db lilahagyma
1 ek olívaolaj
A quinoát alaposan megmossuk, feltesszük főni a vízbe, sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket is megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, közben egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, amin hirtelen megpirítjuk őket, majd adunk hozzá sót és borsot, végül a frissen vágott petrezselymet is hozzátesszük.
A quinoa nagyjából 15 perc alatt kész is van, főzés közben 2-3 percenként kicsit kavarjuk át fakanállal. Miután a tűzről lehúztuk, pihentessük néhány percet, majd forgassuk össze a zöldségekkel.