Ötletek reggelihez

 sonkasajtomlett.jpg

Sokszor halljuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Vannak, akik el sem tudnák képzelni a nap indulását nélküle , mások különböző okok miatt a nap első étkezését kihagyják. Nagyon sok gyorsan elkészíthető finom ételt ehetünk reggel. Szeretnék néhányat megmutatni nektek.

Gyakran hallom azt is, hogy valaki csak édeset, még más csak sósat bír reggelire enni. Ebben az összeállításban mind a két ízlésvilágnak igyekszek ötleteket adni.

Sós reggelik

Sonkás-sajtos omlett: 

Hozzávalók: 2 tojás, 1 evőkanál tej, só, bors, 15 dkg kockára vágott füstölt sonka, 10 dkg reszelt trappista sajt, kis olaj
Egy serpenyőben egy kis olajon enyhén megpirítjuk a felkockázott sonkát. Eközben a tojásokat enyhén felverjük, hozzáadjuk a tejet, sózzuk, borsozzuk. A megpirított sonkákat egyenletesen eloszlatjuk a serpenyőben, ráöntjük a felvert tojást majd fedő alatt az omlettet átsütjük. Ha készen van, már nem folyós a teteje. Óvatosan átcsúsztatjuk a serpenyőből az omlettet egy tányérra, az egyik felét kissé felhajtjuk a fakanál segítségével, vigyázva, hogy el ne törjön. Még melegen ráreszeljük a sajtot, rögtön elfogyasztjuk.

Melegszendvics olaszosan:

Hozzávalók: 1 db ciabatta (helyettesíthető sima fehér kenyérrel is), kevés vaj, 10 dkg mozzarella, 1 db paradicsom, bazsalikom, oregano, só, bors
A ciabattát félbevágjuk, vagy vágunk két szelet kenyeret. Megkenjük vajjal, ráhelyezünk a szeletekre mérettől függően 2-3 db paradicsomkarikát. Megszórjuk a bazsalikommal és az oreganoval, sózzuk borsozzuk, majd rátépkedjük a mozzarella sajtot. Előmelegített 180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük.

Snidlinges bundás kenyér:

Hozzávalók: 2 szelet kenyér, 2 tojás, 1 evőkanál tej, 50 g apróra vágott metélőhagyma, só, bors, 1 dl olaj
A tojásokat enyhén felverjük, hozzáadjuk a tejet, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük az apróra vágott metélőhagymát is. Egy serpenyőben az olajat felmelegítjük, a kenyereket megforgatjuk a snidlinges felvert tojásban, hagyjuk, hogy picit megszívják magukat, majd az olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. A kenyereket lecsöpögtetjük, majd rögtön fogyasztjuk.

Magyaros tojásrántotta:

Hozzávalók: 10 dkg kolbász, 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 2 tojás, 1 evőkanál tej, só, bors, pirospaprika, kevés olaj
Egy serpenyőben olajat melegítünk, rádobjuk a kolbászt és a hagymát, enyhén megpirítjuk őket. Később a felkockázott paprikát is hozzáadjuk. Ha ezek az alapanyagok enyhén megirultak, felverjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tejet és a serpenyőbe öntjük. Mikor a tojás a serpenyőben kicsapódik, elválasztjuk az edény falától, folyamatosan mozgatjuk a tojást, amíg át nem sül. 

Tonhalsaláta pirított kenyérkockákkal:

Hozzávalók: 150 g jó minőségű konzerv tonhal, kevés olívaolaj, 100 g kockára vágott füstölt sajt, egy maréknyi rukkola, 2 közepes méretű paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 közepes db sárgarépa, maréknyi fekete olívabogyó, 1 kis fej lilahagyma, 1 szelet kenyér, só, bors
A zöldségeket alaposan megmossuk. A paradicsomot, a zöldpaprikát és a hagymát felkockázzuk, a répát csíkokra vágjuk, hozzáadjuk az olívabogyót és a rukkolát is. A salátakeverékünk tetejére tesszük a tonhalat és a sajtkockákat. A kenyeret felkockázzuk és egy serpenyőben olívaolajon enyhén megpirítjuk, ezt is a saláta tetejére szórjuk. A végén az egész salátát meglocsolhatjuk még egy kis olívaolajjal. A salátát sózzuk, borsozzuk.

Édes reggelik:

Amerikai palacsinta:

Hozzávalók: 150 g liszt, 1 tojás, egy kiskanál sütőpor, csipet só, 2 evőkanál cukor, 2,5 dl tej, kevés olaj
A lisztet alaposan elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojást és a tejet is. A masszát enyhén kiolajozott serpenyőbe kanalazzuk, majd mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ez a palacsintamassza sűrűbb, mint a mi megszokott palacsintánk tésztája. Mikor a serpenyőbe adagoljuk a tésztát, kalkuláljuk be, hogy a sütőpor miatt a palacsinta a sütés során megemelkedik.

Csokoládés-kókuszos tejbegríz:

Hozzávalók: 4 dl tej, 4 evőkanál búzadara, 1 kiskanál vaníliás cukor, 1 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál kókuszreszelék, 20 g étcsokoládé
A tejet feltesszük egy lábasban melegedni, hozzáadjuk a búzadarát, majd állandó kevergetés mellett besűrítjük. Még forrón hozzáadjuk a vaníliás cukrot, kristálycukrot és a kókuszreszeléket. Ezután a csokoládét apró darabkákra tördeljük és azt is beletesszük.

Bundás kalács:

Hozzávalók: 2 szelet kalács, 2 tojás, 1 csipet mézeskalács fűszerkeverék, 1 evőkanál tej, 1 evőkanál cukor, kevés olaj vagy vaj
A tojásokat enyhén felverjük a cukorral és a tejjel, elkeverjük benne a mézeskalács fűszerkeveréket is. A kalács szeleteket megforgatjuk a tojásban, hagyjuk, hogy kicsit beszívják a tojást. Ezután egy serpenyőben felmelegítjük a vajat vagy az olajat és a kalácsok mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk. 

Mézes gyümölcssaláta:

Hozzávalók: 1 marék áfonya, 1 marék eper, 1 db alma, 1 db banán, 1 evőkanál méz, 1 csipet fahéj
A gyümölcsöket megtisztítjuk, meghámozzuk. Az almát, a banánt és az epret felkockázzuk majd összekeverjük őket egy tálban. Hozzákeverjük az áfonyát is. Rákanalazzuk a mézet és hozzáadjuk a fahéjat.

zabkasa.jpg

Gyümölcsös zabkása:

Hozzávalók: 5-6 evőkanál zabpehely, 3 dl tej, 2 evőkanál méz, egy csipet fahéj, friss gyümölcs (pl. áfonya)
A tejet felrakjuk egy lábosba melegedni. Belekanalazzuk a zabpelyhet, hozzáadjuk a mézet és a fahéjat. Állandó kevergetés mellett besűrítjük, majd mikor kész a zabkása, egy tányérba áttesszük. A tetejére friss gyümölcsöket teszünk.