Cukkinis-póréhagymás tökfőzelék rántott sajttal

tokfozelek_1.jpg

Hozzávalók:
1 kg gyalult tök
3 közepes méretű cukkini
1 póréhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
3 dl tej
egy csokor kapor
1 gerezd fokhagyma
100 g vaj
só, bors
2,5 dl tejföl
2 evőkanál liszt

A rántott sajthoz:
6 szelet trappista sajt
2 db tojás
egy kiskanálnyi tej

1 bögre liszt
1 bögre zsemlemorzsa
2-3 dl olaj (a sütéshez)

A tökfőzelék elkészítése:
A vöröshagymát finomra aprítjuk, a póréhagymát vékony karikákra vágjuk. Egy lábosba felrakjuk a vajat, a vöröshagymát és a póréhagymát lassan üvegesre pirítjuk. A cukkinit először karikákra vágjuk, amikből könnyedén vékony csíkokat vághatunk. A tököt besózzuk, enyhén kinyomkodjuk, majd hozzátesszük a hagymához a fazékba. Hozzáadunk sót, borsot ízlés szerint, majd hozzáforgatjuk óvatosan a csíkokra vágott cukkinit. Lassú tűzön felforraljuk, majd ha a cukkini és a tök is megpuhult, tejfölös habarást készítünk: a 2, 5 dl tejfölt a 2 evőkanál liszttel és egy kis vízzel simára keverjük. Hozzáadunk egy merőkanálnyit a főzelék "levéből", elkeverjük benne, majd az egészet beleöntjük a tökfőzelékbe. Apróra vágjuk a kaprot, majd azt is hozzátesszük. Így, hogy már minden benne van, forralunk rajta még egyet.

A rántott sajt elkészítése:
Előveszünk három tányért. Az egyikbe beletesszük a lisztet, a másikban kis tejjel és sóval felverjük a két tojást. A harmadik tányérba beletesszük a zsemlemorzsát. A sajtokat egyenként, először a lisztben, utána a tojásban, végül a zsemlemorzsában megforgatjuk. A rántott sajtot érdemes duplán panírozni, hogy a sülés közben megolvadó sajt a bundán kívülre ne folyjon ki. Ezért ezt a műveletet még egyszer megismételjük. Egy serpenyőben megmelegítjük az olajat, majd a sajtok mindkét oldalát aranybarnára sütjük.