Cserépedényben sült csirke zöldségekkel
A cserépedény szinte a kezdetek óta jelen van az emberiség életében. Nagyszerű lehetőség, hogy az ételeinket bármilyen zsiradék hozzáadása nélkül is el tudjuk készíteni. Mivel az alapanyagok egyszerre párodnak az edényben, fantasztikus íz kavalkádot hozhatunk létre.
Fontos: használat előtt a cserépedényt legalább 30 percre áztassuk be!
Az áztatás alatt edényünk jól megszívja magát vízzel, mely sütés közben távozik. Ezzel hozzájárul ételünk puhaságához. Használat után az edényt vegyszer nélkül mossuk el, mivel azt is magába szívja. Mosás után fertőtlenítését végezhetjük úgy, hogy ismét beáztatjuk 30 percre majd sütőben 20 percig 200 fokon hagyjuk az edényt.
Hozzávalók:
1 egész csirke
1 db brokkoli
1 db cukkini
1 db padlizsán
5-6 nagy fej csiperke gomba
3 db szárzeller
2 nagyobb db édesburgonya
2 fej vöröshagyma
2 fej lilahagyma
2 db sárgarépa
rozmaring (kb. 2-3 evőkanálnyi, lehetőleg friss)
só, bors
3-4 gerezd fokhagyma
A zöldségeket alaposan megmossuk (különös tekintettel a gombára), a répát, az édesburgonyát, hagymát megpucoljuk. Nagyobb darabokra vágjuk őket , a brokkolit rózsáira szedjük és mindet enyhén sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk friss rozmaringgal. A csirkét megtisztítjuk, besózzuk, borsozzuk, fokhagymát dugunk a bőre alá, megszórjuk kevés rozmaringgal.
Az előre beáztatott tálba tesszük a zöldségeket, ráhelyezzük a csirkét, majd fedőt teszünk rá. Betesszük a 200 fokos sütőbe és legalább 2,5-3 órát lefedve sütjük. Utána eltávolítjuk a fedőt és megpirítjuk a csirkét kb. 15 perc alatt.