Kakaós csiga *Gyors* *Könnyű*

 

kakaoscsigagyorskonnyu.jpgA blogom eddigi talán legnépszerűbb bejegyzése a valódi, hajtogatott tésztából készült kakaós csiga. Maga az elkészítés nem bonyolult, ugyanakkor kicsit körülményes és igényel némi tapasztalatot a sütés területén. Előfordulhat, hogy nincs időnk, sem kedvünk több időt tölteni egy sütemény elkészítésével. Ilyenkor lehet alternatíva ez a gyors, egyszerű kelt tésztából készült kakaós csiga.

Hozzávalók:
500 g finomliszt
100 g vaj
2 tojássárga
1-1,5 dl tej
3 evőkanál kristálycukor
egy csipet só
1 csomag vaníliás cukor
15 g élesztő

A töltelékhez:
5 evőkanál kakaó
3 evőkanál porcukor
100-150 g olvasztott vaj
+további néhány kanál porcukor a megsült kakaós csigák tetejére

A lisztet egy tálba szitáljuk. Közben a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt. Belekeverünk még 1- 2 kanál lisztet is. Letakarjuk és meleg helyre tesszük, megvárjuk míg felfut. Közben a lisztbe belekeverjük a csipet sót, a vajat, a kristálycukrot, vaníliás cukrot és a tojássárgákat. Ha az élesztőnk felfutott azt is hozzáadjuk és a tésztát simára gyúrjuk. Letakarva, meleg helyen minimum 40 percet kelesztjük. Ezután a tésztánkat lisztezett gyúródeszkán fél cm vastagságúra nyújtjuk. Az olvasztott vajjal megkenjük, majd a porcukros kakaót egyenletesen eloszlatjuk rajta. A tésztát óvatosan, határozott mozdulatokkal feltekerjük. Nagyjából ujjnyi vastagságú csigákat vágunk belőle, melyeket sütőpapírral kibélelt tepsire helyezünk. 180 fokos előmelegített sütőben nagyjából 20-25 percet sütjük a kakaós csigákat. Még melegen meghintjük porcukorral.