Briós
A házilag készült péksütemények felidézik a családi összejöveteleket, ünnepeket, gyerekkori emlékeket. A brióst gyerekek, felnőttek egyaránt szeretik.Az pékségekben, élelmiszerüzletekben, nagyobb bevásárlóközpontokban is találkozhatunk vele.
A házilag elkészített kis briósok akár 2-3 napig is frissek maradhatnak. Variálható a tésztája, lehet hozzáadni mazsolát,aszalt vagy kandírozott gyümölcsöket, reszelt citrom vagy narancshéjat, csokoládédarabokat vagy egy kis fahéjat. Reggelire egy forró kávé vagy kakaó mellé lekvárral, vajjal tökéletes választás.
Hozzávalók:
500 g liszt
1 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
20 g élesztő
120 g cukor
100 g vaj
1 teáskanál só
2,5-3 dl tej
A lisztet egy tálba szitáljuk, közben az élesztőt a meglangyosított tejjel és egy kis cukorral elkeverjük, hozzáadunk 3-4 evőkanállal a lisztből, majd letakarjuk. Megvárjuk amíg az élesztő elkezd "dolgozni", tehát emeddig a kovász fel nem fut az edényünk falán. Ezután a kovászt hozzáadjuk a liszthez, amiben a sót, a cukrot, vaníliás cukrot már előzőleg elkevertük. Ezután a vajat is a tésztához adjuk. Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk körülbelül 10 percig. A tésztánkat letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük.Ezután, attól függően, hogy mekkora briósokat szeretnénk, körülbelül 20-40 grammos golyócskákat formázunk belőle, amiket további 20 percig letakarva pihentetünk. Ezután következik a formázás. Hagyatkozhatunk bátran a fantáziánkra. Megfonhatjuk vagy felcsavarhatjuk őket. A megfont vagy feltekert briósokat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Megkenjük őket enyhén felvert egész tojással. Ha az első réteg tojás megszáradt, még egyszer lekenjük őket. Így érhetjük el, hogy felületük szép piros legyen. A kis briósokat előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük.