Ököruszályleves burgonyagombóccal

okoruszalyleves.png
A nyári időszak leginkább a hideg levesekről, a fagylaltról, salátákról, könnyű desszertekről szól. Időjárástól függően május-június tájékán már az előbb említett ételek fogyasztására biztosan nagyobb az igény. Egy meleg, ugyanakkor édes, pikáns, savanykás leves is lehet jó választás egy nem túl meleg tavaszi-nyári napon. Egyik kedvenc levesem, amit mindig szívesen készítek és fogyasztok, az ököruszály leves, melyhez remekül illik a krumpligombóc, ami ízlés függvényében elhagyható.

Hozzávalók:
1,5 kg marhafarok
1 kg répa
0,5 kg fehérrépa
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 kisebb zeller
só, bors
3-4 babérlevél
3 dl tejföl
1 evőkanál mustár
kb. 4 liter víz
fél citrom leve

A marhafarkat feldaraboljuk, feltesszük főni egy nagyobb lábosban, körülbelül 4 liter vízben. Ha felforrt,lehabozzuk, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a hagymát egészben és a zellert. Mikor a hús már félig megfőtt, megmossuk, megpucoljuk a sárgarépát és a fehérrépát, felkarikázzuk és beletesszük a levesbe főni. Hozzáadjuk a babérlevelet. Mikor megfőttek a zöldségek és a hús is teljesen puha, eltávolítjuk a zellert. A vöröshagymát, a felkarikázott zöldségek felét, egy evőkanál mustárral, 3 dl tejföllel és a levesből kiszedett körülbelül 1 liternyi lével összemixeljük és a tűzről lehúzva visszaöntjük a levesbe. Forralunk rajta még egyet, majd eltávolítjuk a babérlevelet is. Ha a levest nem érezzük elég savanykásnak, hozzáadjuk egy fél citrom levét.

Burgonyagombóc:

Hozzávalók:
1,5 kg burgonya
1 tojás
400-450 g liszt
só, bors

A burgonyát alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd sós vízben puhára főzzük. Még melegen krumplinyomó segítségével áttörjük. Hozzáadunk 1 egész tojást, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadunk 400-450 g lisztet. Alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat, majd a masszából kis gombócokat formázunk. Forrásban lévő enyhén sós vízben főzzük. Mikor a gombócokat a vízbe helyezzük, először lesüllyednek az edény aljára. Mikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, további 1 percig még főzzük őket, majd óvatosan egy szűrőkanál segítségével vegyük ki a  lobogó vízből őket. 

A gombócokat külön tálban is kínálhatjuk a leveshez, vagy akár bele is tehetjük őket.