Igazi kakaós csiga
Ez a hagyományos magyar péksütemény töretlen népszerűségnek örvend az 1900-as évek eleje óta. Vajon mi lehet ennek az oka? A ropogós leveles tészta? A kakaó? Az ízek harmonizálása? Esetleg ezek okozzák együttesen? Talán mindenki más miatt szereti, egy biztos: ha ezzel várod haza a családot, örömöt okozol szeretteidnek. Csak akkor vágj bele az elkészítésébe, ha tényleg több időd van, mondjuk egy szabad délelőttöd, mert a pihentetés és a hajtogatás sokáig eltart.
Azt mondom, megéri időt áldozni az elkészítésére, mert egy igazi, házi kakaós csiga felülmúlhatatlan. Ez nem ugyanaz, mintha a pékségben vagy a boltban megvennéd.
Hozzávalók:
500 g liszt
250 g vaj
1 csipet só
20 g élesztő
2,4 dl tej
2 tojás sárgája
60 g porcukor
A töltelékhez:
3-4 evőkanál kakaó
3-4 evőkanál kristálycukor
100 g olvasztott vaj
Az elkészítéséhez szükséged van egy gyúródeszkára, egy nyújtófára és két tálra. A kakaós csiga tésztáját két részből állítjuk össze. Először a kelt tésztával kezdjük:
A lisztből 400 grammot az egyik tálba szitáljuk, hozzáadunk a vajból 50 grammot, ezen kívül hozzáadjuk a 2 tojássárgát, a sót és a porcukrot is. A tejet egy kis cukorral meglangyosítjuk, felfuttatjuk benne az élesztőt majd ezt is a tésztához adjuk. A tésztát addig gyúrjuk, még sima, rugalmas lesz és elválik az edény falától. Ekkor a gyúródeszkára helyezzük (előtte kicsit alálisztezünk, hogy le ne ragadjon). A tészta tetejét bevagdossuk úgy, hogy a két vágás (vonal) keresztezze egymást és négy egyenlő részre "ossza" a tésztát. Letakarva kelesztjük 15-20 percet.
Eközben összeállíthatjuk a tészta másik, vajas részét: Ehhez a maradék 200 g vajat a 100 g liszttel összegyúrjuk.
A másik tésztarészt a kelesztés után kinyújtjuk úgy, hogy négy "füle" legyen. A kinyújtott tészta közepére tesszük a vajas részt, majd a füleket ráhajtogatjuk, vigyázva, hogy ne legyenek nagyon lisztesek.
A tésztát, a belecsomagolt vajas résszel együtt óvatosan kinyújtjuk. Ekkor következik a hajtogatás.
Először egy szimpla hajtást végzünk: ekkor a tésztát képzeletben három részre osztjuk és a két külső részt befelé egymásra hajtjuk. Kinyújtjuk a tésztát, majd végzünk egy dupla hajtást rajta: ekkor a tésztát négy részre osztjuk, a két külső részt, a közvetlenül mellettük található belső részre hajtjuk, így egymáson van 2-2 rétegünk, amiket szintén egymásra hajtunk (ezt a részt úgy kell elképzelni, mint mikor pl. egy könyvet becsukunk).
Ezek után a tésztát pihentetjük legalább 45 percig, lehetőleg befóliázva, hűtőben. A fólia azért fontos, hogy a tészta ne kérgesedjen meg.
A pihentetés után a fent leírt szimpla és dupla hajtást még egyszer elvégezzük és további minimum 45 percig pihentetjük.
Ezután a tésztánkat ismét kinyújtjuk, megolvasztjuk a vajat és egyenletesen megkenjük vele a tészta felületét. A kakaóport és a kristálycukrot elkeverjük és egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. Ezután feltekerjük, így egy rudat kapunk. Ezt 2-3 cm vastagságú csigákra vágjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket. Annak érdekében, hogy a csiga formája megmaradjon, a tészta végét a csiga alá behajtjuk. Ezzel elkerüljük, hogy a külső része a csigának elváljon a sütés alatt.
A tesiben a csigákat még 15-20 percig letakarva kelesztjük, ezután pedig 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben szép aranybarnára sütjük őket. Ez nagyjából 15-18 percet vesz igénybe. Miután a sütőből kivettük őket még melegen megszórjuk porcukorral a süteményeket.