Pehelykönnyű mascarponés-joghurtos répatorta
Hozzávalók:
A piskótához:
125 g liszt
1 púpozott teáskanál fahéj
110 g reszelt sárgarépa
115 g kristálycukor
6 tojás
A krémhez:
500 g mascarpone
2 evőkanál natúr joghurt
3 púpozott evőkanál porcukor
1 vaníliarúd kikapart belseje (elhagyható)
mandulaszórás a tortára: körülbelül 100 g szeletelt mandula
A marcipánrépákhoz zöld és narancssárga marcipán szükségesek.
A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A tojásfehérjét a cukor körülbelül egyharmad részével nem túl kemény habbá verjük. A tojássárgáját a maradék cukorral addig verjük, ameddig a cukor fel nem oldódott benne és az állaga kicsit habos nem lett. A felvert tojásfehérjét és a tojássárgás masszát óvatosan spatula vagy fakanál segítségével összeforgatjuk. A lisztet egy keverőtálban összekeverjük a fahéjjal, majd két részletben óvatosan az előbbi masszához keverjük. Végül a reszelt sárgarépát is óvatosan hozzáforgatjuk a piskótatésztához. Kivajazunk egy kerek tortaformát. Én itt egy szélesebb tortaformát használtam, mert nem szerettem volna, ha túl magas a torta. Ha magasat szeretnétek, használjatok kisebb átmérőjű tortaformát. A tésztát egyenletesen eloszlatjuk a tortakarikában, majd oldalt enyhén felhúzkodjuk, hogy elkerüljük a sülés során a tészta púposodását. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 35-40 percig sütjük a tésztát. Mikor kiveszitek a sütőből, végezzetek tűpróbát, hogy a tészta biztosan átsült-e.
Ha a piskótánk megsült és kihűlt, következhet a krém összeállítása:
A mascarponét a cukorral, joghurttal és a vaníliával alaposan, csomómentesre keverjük. Ezzel vonjuk be az egész tortát. Ezt követően a torta oldalát szeletelt mandulával díszítjük, majd a tetejét is ízlésesen megszórjuk vele.
A tortát úgy vonjuk be, hogy a krém körülbelül egyharmad részét hagyjuk meg. A maradék krém segítségével csillagcsöves habzsák segítségével a torta szélét díszítjük: egyforma, nem túl magas kis csillagocskákat nyomunk körbe a torta szélén.
Végezetül bemutatom, hogy készítettem a marcipánrépákat a süteményre.(Természetesen, ha valaki nem szereti a marcipánt, vagy nincs kedve ezzel pepecselni, ezeknek készítése nélkül is nagyon finom a torta. ) A marcipánt általában a torta elkészítése előtt már meg szoktam formázni.
Első lépésként a narancssárga marcipánmasszából kis golyócskákat készítek:
Ezt követően a két tenyerem segítségével kialakítom a répák végleges formáját.
A zöld marcipánt vékonyra sodrom, majd apró kis darabkákra, száracskákra vágom. Ha nem teljesen egyenletes a vastagsága, vagy nem pont egyforma hosszú száracskákra sikerül vágni, az nem probléma, hiszen a répa a természetben sem teljesen egyforma sehol.
Végezetül a zöld szárakat a már elkészített kis répákra illesztem, óvatosan a kezem segítségével összedolgozom. Ha a szárak nem ragadnak meg, nagyon pici vízzel egyszerűen összeragadnak.
A marcipán répákat tetszés szerint elhelyezem a tortán. Legtöbbször körbe helyezem a torta szélén, de lehet csak egy-egy kis marcipánt felhelyezni a tortára, lehet sűrűn rakni, lehet akár csak egy nagyobbat a torta közepére készíteni.