Pehelykönnyű mascarponés-joghurtos répatorta

20706713_1476605595742003_1529346545_n.jpg

Hozzávalók:

A piskótához:
125 g liszt
1 púpozott teáskanál fahéj
110 g reszelt sárgarépa
115 g kristálycukor
6 tojás

A krémhez:
500 g mascarpone
2 evőkanál natúr joghurt
3 púpozott evőkanál porcukor
1 vaníliarúd kikapart belseje (elhagyható)

mandulaszórás a tortára: körülbelül 100 g  szeletelt mandula

A marcipánrépákhoz zöld és narancssárga marcipán szükségesek.

20733033_1476605205742042_983543449_n.jpg

A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A tojásfehérjét a cukor körülbelül egyharmad részével nem túl kemény habbá verjük. A tojássárgáját a maradék cukorral addig verjük, ameddig a cukor fel nem oldódott benne és az állaga kicsit habos nem lett. A felvert tojásfehérjét és a tojássárgás masszát óvatosan spatula vagy fakanál segítségével összeforgatjuk. A lisztet egy keverőtálban összekeverjük a fahéjjal, majd két részletben óvatosan az előbbi masszához keverjük. Végül a reszelt sárgarépát is óvatosan hozzáforgatjuk a piskótatésztához. Kivajazunk egy kerek tortaformát. Én itt egy szélesebb tortaformát használtam, mert nem szerettem volna, ha túl magas a torta. Ha magasat szeretnétek, használjatok kisebb átmérőjű tortaformát. A tésztát egyenletesen eloszlatjuk a tortakarikában, majd oldalt enyhén felhúzkodjuk, hogy elkerüljük a sülés során a tészta púposodását. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 35-40 percig sütjük a tésztát. Mikor kiveszitek a sütőből, végezzetek tűpróbát, hogy a tészta biztosan átsült-e.

Ha a piskótánk megsült és kihűlt, következhet a krém összeállítása:

A mascarponét a cukorral, joghurttal és a vaníliával alaposan, csomómentesre keverjük. Ezzel vonjuk be az egész tortát. Ezt követően a torta oldalát szeletelt mandulával díszítjük, majd a tetejét is ízlésesen megszórjuk vele.

A tortát úgy vonjuk be, hogy a krém körülbelül egyharmad részét hagyjuk meg. A maradék krém segítségével csillagcsöves habzsák segítségével a torta szélét díszítjük: egyforma, nem túl magas kis csillagocskákat nyomunk körbe a torta szélén.

20731097_1476605825741980_415663057_n.jpg 20707882_1476605675741995_1206022373_n.jpg

Végezetül bemutatom, hogy készítettem a marcipánrépákat a süteményre.(Természetesen, ha valaki nem szereti a marcipánt, vagy nincs kedve ezzel pepecselni, ezeknek készítése nélkül is nagyon finom a torta. ) A marcipánt általában a torta elkészítése előtt már meg szoktam formázni.

 Első lépésként a narancssárga marcipánmasszából kis golyócskákat készítek:20706437_1476605942408635_1551199237_n.jpg

Ezt követően a két tenyerem segítségével kialakítom a répák végleges formáját.

20733052_1476605929075303_2121135784_n.jpg

A zöld marcipánt vékonyra sodrom, majd apró kis darabkákra, száracskákra vágom. Ha nem teljesen egyenletes a vastagsága, vagy nem pont egyforma hosszú száracskákra sikerül vágni, az nem probléma, hiszen a répa a természetben sem teljesen egyforma sehol. 20707799_1476605895741973_1380487630_n.jpg

Végezetül a zöld szárakat a már elkészített kis répákra illesztem, óvatosan a kezem segítségével összedolgozom. Ha a szárak nem ragadnak meg, nagyon pici vízzel egyszerűen összeragadnak.

20706748_1476605882408641_670351444_n.jpg

 A marcipán répákat tetszés szerint elhelyezem a tortán. Legtöbbször körbe helyezem a torta szélén, de lehet csak egy-egy kis marcipánt felhelyezni a tortára, lehet sűrűn rakni, lehet akár csak  egy nagyobbat a torta közepére készíteni.

Címkék: répatorta