Köménymagos kifli
Hozzávalók:
500 g liszt
50 g vaj
1 egész tojás
2 teáskanál só
1 kiskanál cukor
20 g élesztő
2,5 dl tej
1 evőkanál egész köménymag
+ 1 egész tojás a kiflik kenéséhez
A lisztet egy tálba szitáljuk, közben a tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. Hozzáöntjük a liszthez, finoman elkeverjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is: a tojást, a sót és a vajat is. A tésztát körülbelül 10 percig dagasztjuk, amíg szép sima, rugalmas lesz. Meleg helyen letakarva 40-45 percig kelesztjük. Ezután a tésztát átgyúrjuk, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett gyúródeszkán. A tésztát igyekezzünk téglalap alakúra nyújtani. A kifli formák kialakításához először a tésztát hosszában 4 felé osztjuk. A négy hosszúkás tésztarészből már könnyedén kialakíthatjuk a háromszögeket a megfelelő irányú ferde vágásokkal. A háromszögeket feltekerjük, így szép kis kifliformákat kapunk. A kifliket sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, lekenjük a teljes felületüket egész tojással, és megszórjuk az egész köménnyel. Előmelegített 180 fokos lehetőleg légkeveréses sütőben sütjük őket, ameddig aranybarnák nem lesznek (nagyjából 12-15 perc).