Tepertős pogácsa

pogacsa.jpg

A pogácsa, amely megtalálható az ünnepi asztalon, a hétvégi baráti összejöveteleken, a nagymama ebédlőasztalán vasárnap délutánokon, töretlen népszerűségnek örvend generációk óta. Több verzióban ismerhetjük, különböző nemzetek konyháiban találkozhatunk egyes változataival, ugyanakkor hazánk gyakran készített és népszerű pogácsái egészen egyedinek mondhatóak. Az angolok, írek leginkább scones-nak hívják, habár az ő "pogácsájuk" egy kissé más. Úgy gondolom az olaszok sem találnának a "panino" szónál jobb kifejezést a mi pogácsánkra. Egy egészen egyedi sós sütemény a mi pogácsánk, amelyet  -ha úgy tetszik- egy részét képezi hagyományainknak, gasztro-kultúránknak. A régi népmesékben az asszony a hosszú útra induló férjének, gyermekének "hamuban sült pogácsát" csomagolt az útra. Az üzletek, pékségek változatos áruktól hemzsegő polcain is biztos ráakadunk erre a méltán népszerű péktermékre, amely családonként, térségenként egészen eltérő, változatos formákban jelenik meg asztalainkon.

Ebben a bejegyzésben személyes kedvencem, a tepertős pogácsa elkészítését mutatom be nektek:

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
115 g vaj
125 g tepertőkrém (sertés)
1-1,5 evőkanál só
1 dl tej
fél kiskanál cukor
20 g élesztő
1 dl tejföl
bors ízlés szerint
60 g zsír sertészsír
2 egész tojás
+1 egész tojás a kenéshez

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, közben a tejet a kis cukorral meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Ezután letakarjuk és hagyjuk, hogy felfusson. A lisztbe beletesszük a szoba hőmérsékletű vajat, a zsírt, a sót, a tejfölt, a tepertőkrémet, majd ízlés szerint teszünk bele őrölt borsot is. Ha az élesztő felfutott azt is hozzáadjuk. Végül a 2 egész tojást is beleütjük. Jó alaposan összegyúrjuk, hogy az alapanyagok teljesen elkeveredjenek. Egy viszonylag homogén tésztát kell kapnunk végeredményül, ami könnyen elválik az edény faláról, de a kis tepertődarabok a krémből természetesen jól kiláthatóak a nyers tésztából. 

Ezután letakarva, meleg helyen 40 percet kelesztjük, pihentetjük a pogácsatésztánkat. 

Ha a tészta pihent, lisztezett gyúródeszkán 2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd annak érdekében, hogy a pogácsánk finomabb legyen, kétszer hajtogatjuk.

 

A kinyújtott tésztát képzeletben három részre osztjuk. A tészta egyik szélét a középső résztől kicsit beljebb hajtjuk, majd a másik felét az előzőleg ráhajtott tésztarészre borítjuk. 10 percig pihentetjük letakarva, majd kinyújtjuk és ugyanezt megismételjük még egyszer.

 A tészta tetejét megkenjük felvert egész tojással, majd egy késsel óvatosan bevagdossuk. Egy pohár segítségével kiszaggatjuk a pogácsákat. Ügyeljünk arra, hogy a poharat az új pogácsa szaggatása előtt lisztbe mártsuk.

 A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.