Gasztrokaland Krakkóban
Már évek óta tervezgettem, hogy egyszer, az adventi időszakban meglátogatom Európa egyik legszebb városát, Krakkót. Örömmel jelenthetem be, hogy ez az idén végre sikerült. Hónapok óta nézegettem a lengyel ételkülönlegességeket, olvastam sok angol és magyar cikket a városról, az ország kultúrájáról. Valami különös vonzalmat érzek a város iránt, csodálatos, tele mesebeli házakkal, aranyos templomokkal, pékségekkel. A városba autóval érkeztünk. Budapestről Krakkóba jutni körülbelül egy 6-7 órás autóúttal lehet. Természetesen ebbe szükséges belekalkulálni a kisebb-nagyobb pihenőket, amelyek vezetés közben elengedhetetlenek. Ha többen utaznak, érdemes az út során többször váltani egymást
A szállodai szoba elfoglalása után az első utunk a főtérre vezetett, ahol rögtön szembe találtuk magunkat a Posztó csarnokkal, a Mária templommal és a Városház toronnyal. Az adventi vásár igazi díszbe öltözteti az amúgy is páratlan szépségű teret. Főleg sötétedésnél látványos a sok karácsonyi égő, a díszek, a zene, a jellegzetes lovashintók, amik az idők során Krakkó meghatározó elemévé, látványosságává váltak. Fontos jellemzője a vásárnak a különböző ételek illatának keveredése. Nagyon sok stand kínálja a tradicionális lengyel ételeket. A legelső dolog, amit vásároltam, az az oscypek, ami egy különleges ízű füstölt sajt.
Nagyon karakteres ízű, illatú egyedi termék. Több fajta méretben és formában kapható, közelről látszik, hogy gyönyörű mintázatuk van. Mivel erős az íze, érdemes vékonyabb, kisebb szeleteket vágni belőle. Mivel elég kemény, nem nehéz a szeletelés.
Ami meglepett, hogy a vásáron több mézeskalácsot árusító helyet is láttam, ami úgy tudtam, hogy leginkább kis hazánk jellemzője.
Ha valaki Lengyelországba jár, érdemes megkóstolni a bigoszt, ami a lengyelek nemzeti étele. Tulajdonképpen nekik ez olyan, mint nekünk a gulyásleves.
Leginkább a mi székelykáposztánkhoz tudnám hasonlítani, de ebben az ételben érezhető a paradicsom, ízét nagyon meghatározza a borókabogyó és gomba is van benne.
Ha már lehetőségem nyílt a város egy olyan pontjára érkezni, ahol tényleg nagyon sokféle, köztudottan finom és ismert fogást is megkóstolhatok, nem hagyhattam ki a zureket sem, ami a lengyel konyha egyik legjellemzőbb ételeinek, a savanyított leveseinek egyike. Ebben a levesben főtt tojás és kolbász van, szintén nagyon jellegzetes az íze.
A szláv konyhára jellemző pirog is megtalálható a vásáron, többféle ízben, édes és sós változatban egyaránt kapható. Én a hagyományos káposztásat kóstoltam, hagymával. Nagyon erőteljes, köményes íze volt.
Mielőtt elindultam volna Krakkóba, egy kedves ismerősöm, aki jól ismeri a várost, tanácsolta, hogy kóstoljuk meg a forró mézes sört, ami szintén egy itteni kuriózum. Első hallásra nehezen tudtam elképzelni, hogy milyen íze lehet. Hasonló fűszerezésű, mint az itthon kapható forralt bor, viszont kesernyésebb az íze és rendkívül fahéjas. A fél literes kiszerelés számomra kissé embert próbáló volt, viszonylag kevés alkoholt iszom, 2-3 havonta egy-egy pohár bor vagy sör számomra bőven elég. Összességében elmondhatom, hogy nem volt rossz az íze, habár kissé furcsa volt a sört melegen fogyasztani.
A vásárban a nemzetközi konyha is képviselteti magát. Található gulyásleves, churros, csokoládéba mártott gyümölcsök és gofri is. A lengyelekre jellemző bagel árusok a legtöbb utcasarkon fellelhetőek. A krakkói karácsonyi forgatag tökéletes ráhangolódás az ünnepekre. Ez a szép város már szimplán a mesebeli épületeivel magával ragadja az embert, csodálatos, színes házak, finom pékségek és kedves emberek jellemzik a belvárost.
A belvárosi sétám alatt volt időm és lehetőségem sokféle nemzetiségű turistával találkozni. Úgy tapasztaltam, hogy sok a spanyol, az olasz, az amerikai és az orosz. Ez persze lehet, hogy nem így van, csupán a fülemre és arra a rövid időre, amit ott töltöttem, nem hagyatkozhatok, nem tehetek kijelentéseket.
Az egyik legismertebb itteni édesség a tejkaramella, ami a vásárban többféle ízben, például kókuszosban, csokisban vagy akár mákosban is kapható. Kimérve és csomagban is egyaránt megvásárolható.
Ha van rá lehetőségetek és kedvetek, mindenképp látogassátok meg ezt a várost. Ez a bejegyzés az adventi időszakot és főként a gasztronómiát mutatja be, de véleményem szerint Krakkó ennél sokkal többet rejt. Történelem, kultúra, hagyomány, múlt és jelen találkozása ez a hely.