Januári hangulatjavító: fahéjas tekercses almás lepény

csigafejlec.jpg 

A január nem csak az új évet jelenti sokaknak, hanem az ünnepek utáni újra kezdődő monotóniát, a visszakerülést a mindennapi körforgásba. Én nem vagyok képes elviselni azt, ha a szürke hétköznapok felőrölnek. Mindig találok módot arra, hogy felvidítsam magam. Keresek egy jó könyvet, berakom a kedvenc zenémet és lazítok, ha megtehetem. A hideg téli napokon mindig szívesen fogyasztok valami finom süteményt egy jó forró itallal. A január estékre, késő délutánokra kiváló sütemény a fahéjas csigás almás lepény. Hívd át a legjobb barátodat, lepd meg egy ilyen süteménnyel és igyatok mellé egy forró tejes kávét! Ugye, hogy mégsem olyan rossz ez a január? :)

Elsőre talán furcsának hangzik, de érdemes kipróbálni annak, aki szereti az almás pitét és a fahéjas tekercset. 

Hozzávalók:

A tésztához:
420 g vaj
1 tojássárga
610 g liszt
200 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
(további 30 g olvasztott vaj a kenéshez)
Tölteléknek: 2 csomag őrölt fahéj, 3 evőkanál porcukor
2 kg alma

A szoba hőmérsékletű vajat felkockázzuk, hozzáadjuk a lisztet, a porcukrot, vaníliás cukrot, majd alaposan összemorzsoljuk. Ezután belekerül a tojássárga is. Alaposan összegyúrjuk, hogy egynemű, omlós tésztát kapjunk.

csiga7.jpg

  A tésztát lefóliázzuk, és körülbelül 10-15 percig hűtőben pihentetjük. Eközben bőven van időnk az almás töltelék elkészítéséhez: az almákat megmossuk, apró cikkekre vágjuk, elkeverjük néhány csipet fahéjjal, 3 evőkanál porcukorral és 4 evőkanál liszttel. csiga3.jpg
Miután a tésztánk pihent, kivesszük a hűtőből és ketté osztjuk. Körülbelül 3 mm vastagságúra nyújtjuk először az egyiket, megkenjük olvasztott vajjal és eloszlatjuk rajta a porcukorral elkevert fahéj felét, majd feltekerjük. Ezután ugyanezt megismételjük a tészta másik felével is. Az így kapott tekercseket körülbelül egy ujjnyi vastagságúra felvágjuk.

csiga5.jpg

csiga6.jpg
Most következik a lepény összerakása:
Szükségünk lesz először is egy kivajazott tepsire. Ebben eloszlatjuk a fahéjas tekercsek felét, majd lenyomkodjuk őket úgy, hogy mindenhol összeérjenek a széleik.

csiga4.jpg

Óvatosan eloszlatjuk rajta az almás tölteléket. Majd egy sütőpapíron a tekercseink másik felét eloszlatjuk és összenyomkodjuk az előbbi módon.(szilikonos nyújtófával rásegíthetünk, hogy teljesen egybeálljon) Óvatosan alávágunk egy késsel majd egy hirtelen mozdulattal átfordítjuk a lepény tetejére ezt a réteget is. Előmelegített, légleveréses sütőben 180 fokon 45 percig sütjük.