Tejszínes-tárkonyos gombaleves

gombaleves.jpg

Egy gyorsan elkészíthető leves a hétköznapokra. Finom, kiadós, egészséges.

Hozzávalók:

500 g csiperkegomba
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek vaj
só, bors
1 l víz vagy alaplé
1 evőkanál tárkony
2,5 dl tejszín
2 csapott ek teljes kiőrlésű liszt
tárkony

 

A  hagymát finomra aprítjuk és egy lábosban a vajon üvegesre pirítjuk. A gombákat alaposan megmossuk, a szárukat eltávolítjuk. Ezután felaprítjuk őket és szintén a lábosba tesszük, hagyjuk, hogy a hagymával együtt egy kicsit piruljon. Felöntjük az alaplével vagy vízzel és 15-20 percig főzzük. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy külön tálban csomómentesre keverjük a tejszínt és a lisztet. Ezután hőkiegyenlítést végzünk, ami annyit jelent, hogy a forró levesből egy merőkanál levet a tejszínes keverékhez adunk, elkeverjük és így adjuk a leveshez. Ezzel elkerülhetjük, hogy a tejszín kicsapódjon. A végén hozzáadjuk a tárkonyt. (ízlés szerinti mennyiséget)