Tejszínes-narancsos túrótorta

nariturotortablog.jpg

Nyári, könnyed sütemény, kellően savanykás. A meleg időben előtérbe kerülnek a kevésbé édes, inkább hűsítő, gyümölcsös desszertek, sütemények. 

A tortához először egy piskótát készítünk, amit érdemes egy nappal a torta készítése előtt megsütni, hiszen ha a piskóta egy éjszakát pihen, sokkal könnyebb vele dolgozni. A narancs ízlés szerint kicserélhető bármilyen más gyümölcsre is.

Hozzávalók:
7 tojás
145 g liszt
120 g cukor
1 csomag vaníliás cukor

Készítsünk elő két tálat, válasszuk szét a 7 db tojásunkat. Az egyik tálba kerüljön a tojások sárgája, a másikba a tojásfehérjéket tegyük. Mérjük ki a cukrot, majd a cukor körülbelül egyharmad részét a tojásfehérjékhez adjuk, a maradék cukrot a vaníliás cukorral a tojássárgákhoz öntjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, ezután a tojássárgákat is kihabosítjuk a cukorral.  A két felvert részt óvatosan összeforgatjuk, majd a lisztet apránként, szitálva óvatosan, finom mozdulatokkal a masszához keverjük. Előre kivajazott kerek tortaformába öntjük a masszát és előmelegített 180 fokos sütőben körülbelül 45 percig sütjük. Sütés után, mikor a piskótánk kihűlt kivesszük a tortaformából és minimum 1-2 órát, de legjobb, ha egy éjszakát pihentetjük.

Narancsos-tejszínes túrókrém:

Hozzávalók:
100 g túró
1 csomag vaníliás cukor
50 g cukor
50 g kandírozott narancshéj
1 csomag vaníliás cukor
1 nagyobb narancs
2,5 dl tejszín
2 evőkanál zselatin

A túrót, a tejszínt, a cukrot és a vaníliás cukrot alaposan habverő segítségével elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a kandírozott narancshéjat is. A narancsot meghámozzuk és a húsát apró kockákra vágjuk, majd ezt is a krémhez adjuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, várjuk amíg megduzzad. Ezután felmelegítjük és gyorsan, még melegen, folyékony halmazállapotban a krémhez adjuk. Nagyjából 15-20 percet hűtőszekrényben letakarva pihentetjük, hogy egybeálljon, ezután megkezdődhet a torta betöltése.

A piskótát 3 részre osztjuk. Lerakunk egy réteg piskótát, amit megkenünk a krém felével, ezután rakjuk le a második lap piskótát, amin egyenletesen eloszlatjuk a krém másik felét is. Ezután ráhelyezzük az utolsó lap piskótát, tehát a tortánk 3 lapnyi piskótából és két réteg krémből fog állni.

Ha a tortát betöltöttük, megkezdődhet a díszítés. Esetünkben a tortát tejszínes-narancsos köntösbe fogjuk "öltöztetni".

A díszítéshez szükségünk lesz 1-2 narancsra, 2 dl habtejszínre, 1-2 evőkanál cukorra és 3 evőkanál zselatinra. Első lépésként a narancsokat megmossuk, vékony karikákra vágjuk, a narancskarikákról óvatosan levágjuk a héjat. A narancshúsok mindkét oldalát kissé leitatjuk. Körberakjuk vele a torta tetejét, úgy, hogy a narancskarikák szélei enyhén fedjék egymást. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, nagyjából 1,5-2 dl-t öntünk rá. Ha a zselatin megduzzadt mikróban felmelegítjük, majd egy kanál segítségével belülről kívülre haladva rákanalazzuk a zselatint a gyümölcsökre, vigyázva, hogy a torta oldalán ne folyjon le túlságosan. Ha a zselatin rádermedt a torta tetejére, felverjük a tejszínt 1-2 evőkanál porcukorral. A torta oldalát egyenletesen bevonjuk a tejszínnel, majd a maradék tejszínnel a tortát csillagcsöves habzsák segítségével körbedíszítjük.

Címkék: túrótorta