Almás pite

almaspite.jpg

Talán az egyik legnépszerűbb házi sütemény. Nem véletlenül, hiszen fogyasztható reggelire, egy kávézgatós délután remek kísérője is lehet, illetve desszertnek is telitalálat egy többfogásos ebéd vagy vacsora alkalmával. Az almás pite elkészítésekor érdemes egy nagy levegőt venni, és minden edényt és mozdítható tárgyat elrakni a konyhapultról, mivel szükség lesz a gyúródeszkára. 

Rengeteg almás pite recept kering az interneten az amerikai verziótól egészen a házias, magyaros változatig. 

Én a következőképpen készítem el:

Hozzávalók:

A tésztához:
550 g liszt
500 g vaj
1 tojás sárgája
180 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor

2 kg alma
5-6 evőkanál kristálycukor
fahéj

egy egész tojás (a kenéshez)

A lisztet és a porcukrot elmorzsolom a margarinnal, majd hozzáadom a vaníliás cukrot és a tojássárgát. Ha a tészta jól összeállt fóliába tekerem és 15 percig a hűtőszekrényben pihentetem. Ez idő alatt az almát jól megmosom, lereszelem, hozzáadom a kristálycukrot és a fahéjat.

Az almatölteléket egy időre félreteszem, egy tepsit kivajazok. A tésztát a hűtőszekrényből kiveszem, kétfelé szedem. A tészta egyik felét körülbelül 2 mm vastagságúra nyújtom és a kivajazott tepsibe helyezem. A tésztát megszórom egy kis morzsával vagy búzadarával. Ezután az almát kinyomkodva egyenletesen eloszlatom rajta. Ezután ismét szórok egy kis morzsát már az almatöltelék tetejére. Végül kinyújtom a tészta másik felét is és a tetejére helyezem. A pite tetejét megkenem egész tojással és hideg helyre teszem, hogy a tojás rászáradjon. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. Ha a tojás a pite tetejére száradt egy villa segítségével vonalakat húzok a tészta tetején (nem kell túl mélyen a tésztába nyomni a villát). Majd a vonalak mentén néhány helyen megszurkálom, hogy a sütés során a pite teteje ne repedjen ki. Körülbelül 40-45 percig kell sütni.

Tipp: Nyáron érdemes az almás pitét vaníliafagylalttal kombinálni. Higgyétek el, megéri ;)

Címkék: almás pite