Boldog Karácsonyt :)

Ha nem tudjátok, hogy mi kerüljön ma az asztalra, itt egy kis segítség...

linzerke12.jpg

Karácsony alkalmából az egyik kedvenc süteményem, a linzer receptjét osztom meg veletek. Érdemes kipróbálni, hiszen amellett, hogy finom -szerintem- rendkívül mutatós is. 

Hozzávalók:

600 g liszt
500 g vaj
180 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás sárgája

baracklekvár

Elkészítés: A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot. A legvégén kerüljön hozzá a tojássárgája, amitől a tésztánk szépen összeáll. Ezt követően befóliázva, vagy jól letakarva hűtőszekrényben pihentetjük 20-30 percet. A sütőt 180 fokra melegítjük. A pihentetés után a tésztát lisztezett felületen 2 mm-esre nyújtjuk.Amikor ezzel készen vagyunk, akkor jöhet a következő lépés: a szaggatásnál szinte bármilyen formát/ formákat használhatunk, amelyek körülbelül egyforma nagyságúak. Én a hagyományosan kinéző linzert szeretem a legjobban, ezért egy sima pogácsaszaggatót és a virágformájú szaggatót választottam. Néha szoktam szív alakú szaggatóval dolgozni, az is nagyon szép, bár az leginkább piros színű (ribizli, szamóca, málna) lekvárral mutat jól. A kiszaggatott formákat megsütjük, körülbelül 10 perc alatt. Érdemes arra vigyázni, hogy a tészta felülete ne barnuljon meg sütés alatt, hiszen úgy szebb linzereket készíthetünk. A sütés után a linzereket kihűtjük és egy habzsák segítségével baracklekvárral betöltjük őket.

linzerke11.jpg

 

Tipp: A kihűlt és betöltött linzereket általában vastagon meghintem porcukorral. Szerintem gyönyörűen mutat a süteményen. :)