Tökéletes kalács?

csokismandulakalacs.png
Ha meg kellene neveznem egy süteményt, amit akár ünnepekkor, akár "csak úgy" szívesen fogyaszt és készít el minden gasztronómia iránt érdeklődő, személy szerint a kalácsot mondanám. Nagyon finom, rendszeresen eszek reggelire saját készítésű kalácsot. Még jobban indul a napom ha találok otthon házi készítésű lekvárt [hamarosan! :)] hozzá.Megjegyzem, kicsit időigényes. Nyilván, aki nekifog a sütésének számít rá, hogy a kelesztés és a dagasztás sem egy perc alatt elvégezhető feladat. Persze már rendelkezésünkre áll a modern technika, habár én valami miatt a kalácstésztát mindig kézzel szoktam dagasztani. Ennek nem tudom az okát, egyszerűen jobban szeretem úgy csinálni :)

Kalács recept:

500 g liszt
50 g vaj
150 g porcukor
csipet só
2 dl tej
2 tojássárga
2 ek. kakaópor
20 g élesztő

Először kovászt kell készíteni. Langyos tejben feloldok egy kis cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Hozzáadok annyi lisztet, hogy a kovász "krémes" állagú legyen. Konyharuha alatt meleg helyen pihetetem. Közben a maradék lisztet összekeverem a cukorral és a sóval. Ha a kovász kezd feljönni, hozzáadom a lisztes keverékhez. Ezek után belegyúrom még a vajat és a tojások sárgáját. Hozzáadom a maradék tejet. Minimum 10 percig dagasztom a tésztát, majd letakarom és kb. 40 percet hagyom kelni. Utána a tésztát kettészedem és az egyik felébe kakaót gyúrok. Majd a kakaós és a sima tésztát is kétfelé osztom (tehát 4 részt kapok). Miután megfontam a kalácsot, egész tojással megkenem, majd további 25-30 percet hagyom kelni. Mielőtt a 180 fokos sütőbe teszem még egyszer megkenem tojással.