Mitől ilyen gyönyörű a gasztronómia?
Ezt a kérdést, kedves olvasóm valószínűleg nem te teszed fel ha már itt jársz, esetleg jártál már többször a blogomon. Ugyanakkor én személy szerint sok olyan embert ismerek, akik nem kimondottan szeretnek sütni-főzni, nem lelkesednek egy-egy jó minőségű és különleges alapanyag megvásárlásakor, vagy esetleg kísérletet sem tesznek bármilyen alapanyag felhasználására. Ők azok, akik szinte minden nap ételt rendelnek maguknak, és általában majdnem mindig ugyanazt eszik. Nem néznek körül, hogy milyen különleges, egyedi éttermekből lenne lehetőségük ebédet/vacsorát rendelni. Azok, akik kedvelik a gasztronómiát, esetleg a szerelmesei, azt tapasztalom, hogy szívesen járnak különleges éttermekbe, ahol nem mindennapi alapanyagokból készült ételeket kóstolhatnak. Találkozhatunk kevesek által ismert, hazánkban nehezen fellelhető alapanyagokkal, amelyek által ennek a csodálatos dolognak, amit gasztronómiának nevezünk egy új, fel nem fedezett szegmensével ismerkedhetünk meg.
Nekem a következő négy szó jut eszembe a gasztronómia hallatán: tudomány, művészet, szenvedély, történelem.
Tudomány, mert ezt a szakmát évek, évtizedek tanulása és gyakorlata, mire valaki professzionálisan tudja művelni. Egy szakácsnak rengeteg idő kell, ameddig megismerkedik minden alapanyag helyes felhasználásával, megismeri a különböző nemzetek konyháját, a technológiákat, a munkafolyamatokat. Egy pincérnek sem megy egyik napról a másikra a fogások, az italok szervírozása. Az éttermi dolgozók, a gasztronómiával foglalkozó szakemberek mögött hatalmas tudás, rengeteg tanulás áll.
Művészet, hiszen ezt a szakmát, a gasztronómiát, az alkotást jól csinálni művészet. Az ételkészítés, az étel- ital párosítás, a borkészítés, borkóstolás kifinomultságot követel művelőjétől. Nehéz és hosszadalmas munka egy változatos, harmonikus étlap kialakítása. Egy-egy új étel receptjének megálmodása is komoly kreativitást és tudást igényel. A vendég számára a művészet, a séf, a szakács egyénisége a tányéron szembetűnően megmutatkozhat. A tálalás lehetőséget nyújt az egyéniség kifejezésére, változatossá teheti a teljes ételkínálatot, feldobhat, különlegessé tehet egy viszonylag gyakori és jól ismert ételt is. A játék a színekkel, a textúrákkal, az első hallásra össze nem illő alapanyagokkal manapság divatos, ami által ez a tudomány folyamatosan fejlődik.
Szenvedély hiányában nem valószínű, hogy profivá válhat az ember. A már előbb említett hosszú évekig tartó tanulás, a kreativitás, a rengeteg munka odaadás és lelkesedés nélkül nem megy. A tökéletes fogások elkészítéséhez nagyon sok idő és tapasztalat kell. Alázattal kell tanulni az idősebbektől, tapasztaltabbaktól. Ugyanígy egy pohár finom bor a kezünkben egy hosszú munka, hosszú idő végkifejlete. A szőlőfürt vagy szőlőszem, mire eljut odáig, hogy bor legyen, profi szakemberek, dolgozók összehangolt kemény munkája. De már az is egy komoly és nehéz munka, mire a megfelelő feldolgozandó szőlő rendelkezésre áll. Meg kell birkózni a nem mindig megfelelő időjárással, a szőlő védelmével, a speciális igények megteremtésével.
Történelem, mert a gasztronómia, a borkultúra mondhatni mindig is jelen volt az emberiség életében. Finom lakomák már az ókorban is voltak, de valamivel az ősembernek is kellett táplálkoznia... Az étkezés művészete az ételkészítés természetesen koronként más és más szerepet töltött be. Kultúránként eltérő ünnepeink vannak, így egyes nemzetek tradicionális ünnepi ételei is merőben különböznek mind ízvilág, mind alapanyagfelhasználás szempontjából. Jelen korunkban szinte bármely alapanyaghoz egyszerűen hozzájuthatunk, bármely nemzet ételét megkóstolhatjuk, házhoz rendelhetjük. Ez régebben nem volt magától értetődő. A helyi alapanyagokon kívül nehezen, vagy egyáltalán nem lehetett más élelmiszereket beszerezni, így az emberek nem igazán ismerték más helyek, kultúrák étkezési szokásait, ételeit, fűszereit.
A gasztronómia tehát egy nagyon komplex és különleges dolog, szerencsére egyre többen érdeklődnek iránta, napjainkban felértékelődött a minőségi ételek fogyasztásának fontossága. Hazánkban sorra nyílnak éttermek, sokféle változatos konyhát, ételt ismerhetünk meg. Egyes éttermek más és más stílust képviselnek, különböző áron kínálják fogásaikat, italaikat. Rengeteg receptújság, TV műsor, internetes forrás áll rendelkezésünkre. A városokban gyakorta találkozunk különleges fűszerboltokkal, így mindenki számára elérhető a gasztronómia valamely szegmense.