Bejgli húsvétra

bejgliblog.png

A bejgli általában ünnepekkor kerül a magyar családok asztalára. Egy fantasztikusan variálható, finom, viszonylag sokáig eltartható sütemény, amely nagyon sokféleképpen elkészíthető. Szinte mindenki talál olyan változatot, olyan töltelékűt, amit szeret. Leggyakrabban a mákos és diós bejgli készül el a családoknál, de használható töltelékként például aszalt gyümölcs, mandula, gesztenye is. A töltelékek variálása is különleges bejgliket eredményezhet. A hagyományos mák vagy dió tölteléket megbolondíthatjuk aszalt gyümölcsökkel, esetleg marcipánnal. A bejgli recept mellé bemutatok egy mák és egy dió tölteléket. Az elkészült bejglik szépen becsomagolva ajándéknak is nagyszerűek akár Húsvét, akár Karácsony alkalmával.

Hozzávalók:

500 g liszt
100 g porcukor
180 g vaj
12 g élesztő
1-2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárga

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük egy kis cukorral, beletesszük az élesztőt, majd felfuttatjuk. Ezek után összegyúrjuk az összes alapanyagot, a vaj szoba hőmérsékletű legyen! A tésztát ezek után 40 percet letakarva kelesztjük. A megkelt tésztát 300 grammos cipókra szedjük és további 20 percig kelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Megtöltjük 270 g töltelékkel.

Ezután az elkészített bejgliket lekenjük tojássárgával (3-4 db), megvárjuk amíg megszárad. Ekkor tojásfehérjével is lekenjük a bejgliket és így kerülnek a sütőbe. Körülbelül 20-25 percig sütjük őket előmelegített, 210 fokos sütőben, lehetőleg légkeverésen.

Mák töltelék:
400 g mák (darált)
1,5 dl víz
150 g kristálycukor
50 g kandírozott citromhéj
1 evőkanál fahéj

A vizet feltesszük egy lábosba, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a kandírozott citromhéjat. Alaposan összeforraljuk.  A mákot egy külön tálba tesszük és ráöntjük az összeforralt alapanyagokat, majd alaposan összeforgatjuk a mákkal. Körülbelül 5 percet várjunk, hogy a töltelék összeálljon, kicsit hűljön, majd ezek után megtölthetjük vele a bejgliket.

Dió töltelék

400 g dió (darált)
1,5 dl víz
150 g kristálycukor
50 g aprított aszalt sárgabarack
1 evőkanál fahéj

A vizet feltesszük egy lábosba, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és az aprított aszalt sárgabarackot. Ennél a tölteléknél is ugyanúgy, ahogy a máknál, összeforraljuk ezeket az alapanyagokat, majd a külön tálba elkészített dióhoz adjuk és alaposan elkeverjük. Nagyjából 5 perc várakozás után a töltelék már használható is.