Narancsszörp
Szerencsére citrusfélékkel a tél folyamán gyakran találkozhatunk a boltokban. Sok ételhez, süteményhez felhasználhatóak. Én most egy narancsszörpöt készítettem. Roppant gyorsan meg lehet főzni és nagyon finom. Bár a képen láthatjátok, hogy jégkocával készítettem el, télen a szörpöt meleg vízzel is bátran felönthetitek, esetleg pluszban fűszerezhetitek téli fűszerekkel (pl. fahéj, csillagánizs, gyömbér)
Hozzávalók:
800 ml frissen facsart narancslé (kb. 2 kg narancsból nyertem)
600 g cukor
1,5 evőkanál citromsav
100 ml víz
A narancslevet, a cukrot és a vizet egy fazékban feltesszük forralni (közepes lángon). Ha elérte a forráspontot 15-20 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a citromsavat. Ha belekerült a citromsav, további 6-8 percig forraljuk.
Ezek után lehúzzuk a tűzről, körülbelül 10 percet hűlni hagyjuk, még melegen átszűrjük. Végül üveg(ek)be töltjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Hűtőben tárojuk kihűlés után és 1,5-2 hét alatt fogyasszuk el.