Kapros tökfőzelék
Hozzávalók:
500 g gyalult tök
1 fej vöröshagyma
1-2 dl tej
4-5 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
só,bors
ecet
kevés porcukor
egy kiskanál pirospaprika (elhagyható)
egy csokor kapor
A tököt besózzuk és hagyjuk kb. 5 percet állni. A hagymát kevés vajon vagy olajon megdinszteljük egy lábosban, majd hozzáadjuk a tököt és ráöntünk annyi tejet, amennyi ellepi (1-2 dl). Ezek után fedő alatt 15-20 percig főzzük nem túl magas lángon.
A tejfölben alaposan, csomómentesen elkeverem a lisztet a cukrot az ecetet, a borsot és a pirospaprikát. Ezt a "keveréket" is hozzáadjuk a tökhöz, majd megvárjuk amíg felforr. Mikor forraltunk rajta egyet, hozzáadjuk a kaprot és lehúzzuk a tűzről.