Fahéjas csiga mézes mascarpone mázzal

cinnamonroll.jpg

Rossz kedvetek van a hidegtől és a borús, szürke napoktól? Ez a fahéjas csiga mindenkinek ízleni fog. Téli, hideg napokat tökéletesen fel lehet vele dobni. Személy szerint én minden alkalommal, mikor ezt csinálom már alig várom, hogy végre kész legyen és lehessen enni. Akkor szeretem, ha kívül ropogós, sok rajta a máz, belül pedig puha.

Kedvenc könyveteket olvasgatva, egy forró csoki vagy tejes kávé kísérőjeként rögtön feldobhatja hangulatotokat. 

Hozzávalók:

500 g liszt
50 g vaj
1 egész tojás
4 evőkanál kristálycukor
2-2,5 dl tej
20 g élesztő

Töltelék:

3 evőkanál fahéj
4 evőkanál kristálycukor
100 g vaj (olvasztott)

a mázhoz:

250 g mascarpone
50 g vaj (olvasztott, de semmiképp se meleg)
1 evőkanál tej
1 evőkanál méz

A lisztet és a vajat egy tálban összemorzsoljuk. Hozzáadjuk az egész tojást. Eközben az élesztőt a meglangyosított tejjel és egy pici cukorral felfuttatjuk. Ha látjuk, hogy az élesztő elkezdett dolgozni, hozzáadjuk a tésztához és legalább 10 percig gyúrjuk. Ha a tészta összeállt, meleg helyen letakarva 40-50 percet pihentetjük.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán 2 mm vastagságúra nyújtjuk, rákenjük az olvasztott vajat, majd az előzőleg összekevert kristálycukros fahéjat egyenletesen eloszlatjuk rajta. Ezután a tésztát feltekerjük. A végét még egyszer kicsit megkenjük olvasztott vajjal, hogy ne jöjjön szét a csiga sütés közben.

A feltekert tésztát ujjnyi vastagságúra szeleteljük, így kapjuk meg a kis csigákat. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, kicsit a kezünk segítségével lenyomkodjuk, formázgatjuk őket. Ezt követően 180 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben körülbelül 12-15 percig sütjük.

Ameddig sütjük, a mascarponés mázhoz az alapanyagokat alaposan kikeverjük.

A sütőből kivett csigákat egy kicsit hűlni hagyjuk, de még melegen megkenjük a mázzal.

Tipp: Ha a mázzal megkent csigákat nem fogyasztjátok el aznap, a biztonság kedvéért tegyétek hűtőbe!