Kandírozott narancshéj
Kandírozott narancshéjjal inkább a Karácsonyi időszakban találkozhatunk. Érdemes máskor is készíteni, hiszen rengeteg süteménybe, krémbe illik, érdemes tehát ilyenkor is valamennyit csinálni.
Hozzávalók:
410 g narancshéj (bio)
410 g cukor
(+ 100-200 g kristálycukor a végén)
A narancshéjakat alaposan megmossuk, megtisztítjuk, a fehér részt el kell távolítani. 2-3 mm vastag csíkokra vágom. Én kb. 5 órát áztatom utána hideg vízben, amit aztán leöntök róla. Egy fazékba forrni teszek vizet, majd ebben 4 percig forralom, és ezt a vizet is leöntöm róla. (ameddig az új víz forr szoba hőmérsékletű vízbe teszem ázni) Még kétszer megismétlem ezt a lépést, tehát 3X4 percet forralom. Ezek után a narancshéj keserű ízét elveszti.
Ismét vizet öntök egy lábosba, amibe beleteszem a 410 g cukrot és amint feloldódott, hozzáteszem a narancshéjat. Fedő alatt körülbelül 1,5 órát hagyom forrni, nem túl magas lángon.
A narancshéjakat a forralás befejeztével szűrőkanállal kiemelem a szirupból, kicsit hűlni hagyom. Még melegen megforgatom kristálycukorban őket. (A narancshéjakat annyira hagyjátok kihűlni, hogy ne égessétek meg magatokat!!).
Én általában egy részét csokiba mártom, a többit pedig üvegbe elteszem, amit felhasználok tortakrémekhez, süteményekhez.