Rakott krumpli kicsit máshogy
Húsmentes rakott krumpli metélőhagymával. Igazi tavaszi fogás. Bátran ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók:
1,2 kg krumpli
10-12 db tojás
3 dl tejföl
30 dkg reszelt sajt
A mártáshoz:
5 dl tej
50 g vaj
40 g liszt
só, bors
szerecsendió
egy maréknyi metélőhagyma
Először sós vízben elkezdem főzni a krumplit. Közben a tojásokat is keményre főzöm. A megfőtt krumplit még melegen meghámozom, a tojásokat ha kicsit kihűltek megszabadítom a héjuktól. A krumplit és a főtt tojásokat is karikákra vágom.
A mártás elkészítése:
Az 50 g vajat felforrósítom, majd lehúzom a tűzről és hozzáadom a lisztet, öntök hozzá egy kis tejet, csomómentesen(!) elkeverem. Ezután visszateszem a tűzhelyre és a többi tejet is hozzáadom, kb. 6-7 percig folyamatos keverés mellett besűrítem vigyázva, hogy ne kapjon le. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem, aztán belekeverem a felaprított metélőhagymát is.
Kivajazok egy tepsit vagy kerámiatálat. Először egy réteg krumplit rakok le, majd egy réteg tojást. Erre teszem a mártás felét. Utána ismét egy réteg krumpli, majd rá egy réteg tojás, erre pedig a mártás másik felét teszem. A tetejére ismét egy réteg krumplit rakok, megkenem tejföllel. A végén kerül rá a reszelt sajt. Légkeveréses sütőben kb. 40-45 percig 180 fokon sütöm.