Szalagos fánk
Tudom, hogy még messze van a Farsang, de tegnap este kedvem támadt fánkot enni. :) Szerintem nagyon jól sikerült, a család is dicsérte.
Engedjétek meg, hogy megosszam veletek a receptet. Érdemes kipróbálnotok, mert tényleg nagyon finom!
Hozzávalók:
500 g liszt
kb. 2 dl tej
25 g élesztő
60 g porcukor
70 g vaj (megolvasztva)
5 db tojássárga
A lisztet szitáljátok bele egy tálba a porcukorral együtt. Közben a meglangyosított tejbe tegyetek egy kis cukrot és futtassátok fel benne az élesztőt. Keverjétek hozzá a lisztes keverékhez.
Ezután öntsétek hozzá hozzá az olvasztott vajat (ne legyen túl meleg) is és adjátok hozzá a tojássárgákat.
Jól gyúrjátok össze. A tésztát kb. egy órát hagyjátok megkelni.
Ezután lisztezett gyúródeszkán nyújtsátok ki nagyjából 0,5-1 cm vastagságúra. Legegyszerűbb, ha egy pohárral szaggatjátok ki.
A kiszaggatott kis fánkocskákat további 40 percig kelesszétek. Mikor szépen megkeltek, az ujjatokkal alakítsatok ki mélyedést a közepükön, ne lukasszátok teljesen át!
Ezután bő olajban süssétek ki, vigyázva arra, hogy a mélyedéses oldala kerüljön először alulra. Nagyon hamar megsül.
Porcukorral meghintve, baracklekvárral az igazi! :)