Szalagos fánk

csokismandulafankblogra.jpg

Tudom, hogy még messze van a Farsang, de tegnap este kedvem támadt fánkot enni. :) Szerintem nagyon jól sikerült, a család is dicsérte.

Engedjétek meg, hogy megosszam veletek a receptet. Érdemes kipróbálnotok, mert tényleg nagyon finom!

Hozzávalók:

500 g liszt

kb. 2 dl tej

25 g élesztő

60 g porcukor

70 g vaj (megolvasztva)

5 db tojássárga

A lisztet szitáljátok bele egy tálba a porcukorral együtt. Közben a meglangyosított tejbe tegyetek egy kis cukrot és futtassátok fel benne az élesztőt. Keverjétek hozzá a lisztes keverékhez.

Ezután öntsétek hozzá hozzá az olvasztott vajat (ne legyen túl meleg) is és adjátok hozzá a tojássárgákat.

Jól gyúrjátok össze. A tésztát kb. egy órát hagyjátok megkelni.

Ezután lisztezett gyúródeszkán nyújtsátok ki nagyjából 0,5-1 cm vastagságúra. Legegyszerűbb, ha egy pohárral szaggatjátok ki.
A kiszaggatott kis fánkocskákat további 40 percig kelesszétek. Mikor szépen megkeltek, az ujjatokkal alakítsatok ki mélyedést a közepükön, ne lukasszátok teljesen át!

Ezután bő olajban süssétek ki, vigyázva arra, hogy a mélyedéses oldala kerüljön először alulra.  Nagyon hamar megsül. 

Porcukorral meghintve, baracklekvárral az igazi! :)