Szezámmagos rudacska

szezammag.jpg

Hozzávalók:

500 g liszt
20 g élesztő
250 g vaj
1,5 dl tej
1 kiskanál cukor
1 evőkanál só
2 tojás sárgája
2 evőkanál tejföl

1 egész tojás (a kenéshez)
5-6 evőkanál szezámmag

A tejben a cukrot feloldjuk, majd meglangyosítjuk. Hozzáadjuk az élesztőt és egy evőkanál lisztet. Megvárjuk még felfut. Közben a lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a sót. Ha az élesztő már szépen felfutott, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd beletesszük a tojássárgákat és a tejfölt is. Meleg helyen letakarva kelesztjük legalább 35-40 percet.

Lisztezett gyúródeszkán a tésztát körülbelül 1 cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük az egész tojással, majd rászórjuk a szezámmagot. Kis rudakra vágjuk a tésztát és 180 fokra előmelegített (lehetőleg légkeveréses) sütőben 10-12 percig sütjük.

Tipp: Fokhagymás mártogatóssal még finomabb! Öt evőkanál tejfölbe keverj egy csipet sót, majd nyomj bele két gerezd fokhagymát és keverd el jó alaposan!