Narancsos kacsa
Szerintem tökéletesen illik az ünnepi asztalra. A Karácsony idején előszeretettel fogyasztunk halételeket, főként 24-én. A kacsa is lehet ünnepi fogás, ha megfelelően készítjük el. Nekem személy szerint ez a kedvenc húsételem. Az ünnepekkor általában narancsos kacsát készítek, egyébként e kacsa rendkívül sok gyümölccsel harmonizál, tehát bátran lehet kísérletezni.
A kacsát a következőképpen készítem:
Hozzávalók:
5-6 db kacsacomb
5-6 db kacsamell
2 üveg narancslekvár
1 kg narancs (lehetőleg bio)
só, bors
rozmaring
fokhagyma
A kacsahúst megtisztítjuk, megmossuk, majd sózzuk, borsozzuk. A narancsokat megmossuk, felkarikázzuk (1-2 db-ot érdemes meghagyni díszítésnek). A felvágott narancsokat a tepsi aljába helyezzük. A húsokat pedig ráhelyezzük, majd megkenjük őket a narancslekvárral. A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a húsokon egyenletesen eloszlatjuk, Megszórjuk a kacsát friss rozmaringgal is.
A tepsit alufóliával letakarjuk, és 180 fokos előmelegített sütőben hagyjuk körülbelül 1 órát sülni. A sütési idő alatt egyszer-kétszer érdemes a saját zsírjával meglocsolgatni a kacsahúst. Miután a kacsa megpuhult, levehető a tepsiről az alufólia. Ezek után már csak annyi a feladatunk, hogy a kacsát szép pirosra pirítsuk(kb. 15-20 perc).
A tálalásnál a következőt szoktam csinálni: Kiválasztok egy szép tálcát, először ráteszem a megsült narancskarikákat, majd arra teszem a húsokat. A meghagyott 2 darab narancsot szintén felkarikázom és azzal is díszítem és ráteszek friss rozmaringot, ami nagyszerűen mutat a gyümölcsökön.