Meggyes pite
Nagyon szeretek különböző pitéket sütni. Nagyon szépek, könnyen variálhatók. Általában akkor készítem őket, amikor nincs sok időm süteményt sütni, de mindenképp szeretnék valami édességet enni. A pite omlós tésztából készül, a receptjét leírom nektek:
Tészta:
25 dkg vaj
1 tojás sárgája
25 dkg liszt (leszitálva)
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor (elhagyható)
reszelt citromhéj (elhagyható)
Az omlós tésztát úgy a legjobb összeállítani (szerintem) ha a porcukrot és a lisztet egy tálba szitáljuk, és összemorzsoljuk a vajjal. A tojássárgáját a legvégén adjuk hozzá, amitől a tészta végül teljesen összeáll.
A tésztát negyed órára befóliázva a hűtőbe teszem, addig kimagozok 40 dkg meggyet, megcukrozom, majd adok még hozzá 1-2 kiskanál fahéjat is.
A tésztát a pihentetés után előveszem, lecsípek belőle egy kisebb darabot, a nagyobbik részt kinyújtom, kivajazott pitetálba helyezem, megszurkálom. A pite tetejét letakarom sütőpapírral és rászórok rizst, hogy a tészta ne púposodjon fel. (rizs helyett használható pl. lencse vagy bab) Így teszem be a 180 fokos sütőbe körülbelül 10-15 percre. Ha ezzel megvagyunk kivesszük a sütőből a tésztát, a sütőpapírt és a rizst eltávolítjuk (óvatosan, nehogy megégessük magunkat).a meggyet egyenletesen eloszlatom a pitén, a maradék tésztát hosszúkás téglalappá nyújtom, három egyenlő hosszú "csíkra" vágom és megfonom, ezt pedig óvatosan a pite szélére illesztem, így teszem vissza a sütőbe további 10-15 percre.