Kenyérlángos

csokismandulalangos.jpg

Hozzávalók a tésztához:

500 g liszt
1 dl olaj
1,5 dl tej
1,5 dl víz
25 g élesztő
1 teáskanál cukor
3 teáskanál só

A tetejére:
4 evőkanál tejföl
2-3 gerezd fokhagyma
3 fej lilahagyma
kb. 130 g kolbász
150 g trappista sajt (lereszelve)
néhány szem paradicsom
só, bors

A tejet meglangyosítom a cukorral, majd feloldom benne az élesztőt és hagyom felfutni. Közben elkeverem a sót a liszttel. A lisztes keverékhez öntöm a felfutott élesztőt,majd hozzáadom az olajat és a langyos vizet.Összegyúrom, 8-10 percig dagasztom és minimum harminc percet kelni hagyom. Ezután kinyújtom lisztezett gyúródeszkán körülbelül ujjnyi vastagságúra. Kizsírozott tepsiben 200 fokos sütőben 10-12 percig sütöm, majd kiveszem és rárakom a feltétet a következő módon:
először a tejfölben elkeverem a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, a sót és a borsot és megkenem vele a tetejét. Felvágom a hagymát, a paradicsomot, majd a kolbászt is felkarikázom és egyenletesen felpakolom a kenyérlángos tetejére. A legvégén a reszelt trappista sajt is rákerül. Ezután visszarakom a sütőbe. Addig kell sütni amíg a sajt néhol szép aranybarna nem lesz.