Sós perec
Régóta halogattam már, hogy életemben először megpróbáljak sós perecet sütni. Ma sort kerítettem erre is :) Ha van kedvetek, próbáljátok ki Ti is! Én így készítettem el:
Hozzávalók:
600 g liszt
40 g élesztő
1 tojás
0,6 dl olaj
2,5 dl tej
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
A tetejére:
1 evőkanál só, 2 evőkanál liszt, 0,7 dl víz
A tejben feloldom a cukrot, majd meglangyosítom. Feloldom benne az élesztőt, hagyom, hogy felfusson. Közben a lisztet összekeverem a sóval, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, a tojást, az olajat. Körülbelül 10 percig dagasztom, aztán egy órát konyharuha alatt meleg helyen pihentetem, kelesztem. Ezután körülbelül 100 grammos kis gombócokat formázok belőle. Ezeket szerintem érdemes 15 percet fólia alatt pihentetni. Ezután megformázom a pereceket. Vékony "hurkákat" sodrok belőle, (nekem 1,5 cm átmérőjű volt körülbelül) és perec formát alakítok ki belőlük. 180 fokos légkeveréses sütőbe rakom a megformázott pereceket 6-7 percre. Ez alatt a tetejéhez összekeverem a 2 evőkanál sót, 2 evőkanál lisztet a vízzel. A sütőből kivéve a félkész pereceket "meglocsolom" vele, majd visszateszem a sütőbe addig, amíg a tészta el nem kezd egy nagyon picit pirulni. Még azelőtt ki kell venni a sütőből, hogy a só is megpirulna rajta.
Ebből az adagból nagyjából 10 perecet lehet kihozni.
Szerintem nagyon finom, baráti összejövetelekre ideális a saját készítésű sós perec.