Nagyon finom mézeskalács
Az Advent elmaradhatatlan része
Mivel lassan közeledik a Karácsony, egy nagyon finom mézeskalács receptet osztok meg veletek, amit a nagymamámtól tanultam. Nagy öröm számomra, hogy ez a blogom első bejegyzése. :)
A hozzávalók a következők:
600 g liszt
kávéskanálnyi szódabikarbóna
200 g porcukor
130 g méz
1-1,5 dl víz
150 g vaj
1 tojás
fűszerek (ízlés szerinti mennyiségben)
kis csillagánizs, fahéj, szegfűbors, szegfűszeg, szerecsendió, friss gyömbér reszelve
A fűszerekhez direkt nem írok pontos mennyiséget, hiszen mindenki más fűszerezést szeret. A mézeskalácshoz használhatjátok a boltban kapható fűszerkeveréket is, de szerintem megéri ha ti magatok állítjátok össze a nektek megfelelőt :)
Elkészítés:
Először a lisztet szitáljátok bele egy tálba, keverjétek össze a szódabikarbónával és a fűszerekkel (kivéve friss gyömbér), majd mehet bele a porcukor is. Ezután melegítsétek meg (vízgőz felett) a mézet, a vajat a vízzel együtt és reszeljétek az olvasztott hozzávalókhoz a gyömbért. Kicsit hagyjátok rotyogni, majd húzzátok le a tűzről. Várjátok meg míg langyos lesz és tegyétek a lisztes keverékhez a tojással együtt.
Gyúrjátok össze a tésztát, majd minimum egy éjszakát hagyjátok pihenni.
Lisztezett gyúródeszkán nyújtsátok ki pár mm vastagságúra, szaggassatok a tésztából formákat. Én olyan 180 °C-n szoktam sütni kevesebb, mint 10 percig.